Facket och skönhetsbranschen

Ah! Nu kom Annahitas efterlängtade uppföljare om facket.

Jag såg på Skincitys Insta häromdagen, att många ifrågasätter varför de inte har kollektivavtal. Att de nu ska bojkotta Skincity.

Det här är en fråga där jag faktiskt själv ställer mig dubbel. Jag kommer ju från en bakgrund (så väl den geografiska bakgrunden som min närmaste familj/omgivning) där facket har stark ställning. Men så har jag varit 17 år i Stockholm, i arbetsmiljöer där facket varit helt frånvarande ur många aspekter. Det har ibland öht inte behövts, ibland behövts jävligt mycket. Ibland har det svängt mellan de två tillstånden på samma arbetsplats också, och det är väl kanske själva grejen. När det är bra, och rosa moln och ”belöningsresor” för personalen, fruktkorgar, roliga kickoffer etc, man jobbar lagom mycket, får stöd, rätt lön osv. Då är det ju fine att facket inte är där och lägger sig i. Men saker händer hela tiden i ett företag och plötsligt är fruktkorgarna och belöningsresorna borta, man beordras övertid eller förmås till tillfälliga löneavståenden utan att kanske veta vad man då ger sig in på (har hänt t ex mig). Då är det ganska bra att ett kollektivavtal funnits där och puttrat på i bakgrunden. På min nuvarande arbetsplats har vi ganska länge haft ett s k ”hängavtal” med Unionen, men sedan i år har vi ett riktigt kollektivavtal.

Så jag är så klart fortfarande pro facket.

Men att avstå från att handla hos ett företag som inte har kollektivavtal, hmm, svårt. Inte bara nu för att det är Skincity alltså, som jag ju köper mycket hos, men alla de sakerna går faktiskt att få tag i någon annanstans, så det i sig är ju inget bekymmer.

Jag känner att antingen så behöver jag ta ett principiellt beslut om att inte stötta företag som inte har kollektivavtal och då måste jag ju kolla upp detta varenda jävla gång jag ska handla ngt (och gaah samvetet för min sydkoreanska hudvård från eBay), eller så är det otroligt synd att företag inte fattar (i synnerhet företag inom handel etc) att kollektivavtal inte är något som ska prioriteras bort och man kan påpeka det som konsument. Utan bojkott. Eller hur gör man?

Börjar låta som Moderaterna under apartheidåren vafan. Eller när Sara Skyttedal nu tar en extra flygresa pga ”vill stötta klimatet”.

Hoff, varför kan man bara inte få konsumera i lugn och ro utan att hela tiden vara någon slags samhällsförbättrare? Jag bara undrar. Närå, det gör jag så klart inte, och visst är det väl bra att sådant här vrids och vänds, belyses etc. Ska vi nu konsumera, så kan vi ju åtminstone göra det medvetet tänker jag. Men alla saker. Cruelty Free, kollektivavtal eller bara inte barnarbete i fabrik, miljöaspekter, jämställdhet, sexism etc osv. Saker som förr i tidens konsumenter inte brydde sig om, pga inte ens behövde i vissa fall, kanske borde ha behövt i andra. Det blir bara svårare och svårare att vara Bra Person™. Ibland är världen en jävligt jobbig plats.

You may also like

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *