Sjukläger 2

Har inte tid att vara sjuk men är det. Tage också sjuk. Ejda vägrade så klart att gå till förskolan. Jag orkade inte bråka. D hade så klart åkt till Kiruna för att jobba redan halv sju i morse, innan någon av oss ens vaknat. Så där var jag, arbetsbördan från helvetet, sjuk, två barn hemma. Glada tider.

Har just attesterat fakturor i feberyra med en fyraåring hoppandes på mina axlar. Misstänker starkt att det är hejkon bejkon-konterat hela vägen.

Tog en dusch, finns inget bättre när man har haft feber i två dygn. Sådan RENING. Sedan läste jag massor om kroppar, smink och feminism. Det är jävla svårt. Men jag tänker så här:

Jag gillar smink (fast jag gillar egentligen hudvård mer), jag gillar snygga kläder. Det är inte ett dugg feministiskt att hålla på med smink, och den som inbillar sig att hen gör det för sig själv, tror jag faktiskt är ute och cyklar. Vi gör det främst för andra. För att visa upp oss. Smink är inte biologiskt så klart, men anledningen till varför vi använder oss av det, tror jag är biologisk.

Sedan råkar vi leva i ett patriarkat, inte det minsta biologiskt. Så den här känslan man har, av att vilja vara snygg/fin/vacker för andra, den är biologisk men pga en massa helvetes skit som patriarkatet för med sig, så tar den sig till exempel uttryck i smink, korta kjolar och whatever.

Så vore man en GOD feminist så ja, man skulle inte raka benen, man skulle inte göra sig snygg med push up-BH och så vidare. För om vi ALLA slutade upp med det, så skulle vi kanske ha kraft att bryta rådande skönhetsideal. Om tidningarna inte retuscherade och så vidare.

Jag är feminist. Så inijävlahelvete. Men varje dag gör jag ju en mängd saker som inte alls är feministiska, som upprätthåller patriarkatet. En sån grej är t ex smink/hudvård. Det är helt okej, man orkar inte hålla emot jämt och alltid. Jag rakar benen också. Inte så ofta men inför varje sommar i alla fall. Ännu en sådan där grej som jag inte klarar av att hålla emot tillräckligt. På vintern, när färre ser, är jag stolt feminist under armar och på ben. Jävligt mycket svårare sommartid. Nu kör jag därför kompromissen att jag rakar mig inför att jag börjar gå med bara ben, och sedan får det växa på igen efter den gången. Men det är ju enkelt, jag har lite hår. En rakning håller emot någorlunda hela sommaren.

Jag gör ju andra saker med så klart. Jag curlar män, jag projektleder kalas, klädinköp etc osv. Det är ok, ingen orkar hålla emot jämt. Jag gör även högergrejer emellanåt trots att jag är vänster. Men fan, jag är ju även människa i den här världen. Inte pallar jag att vara GOD hela tiden. Ingen gör.

Man och höger skulle man va, ingen skulle förvänta sig godhet av en sån. Men feminister och vänstermänniskor, de ska tamejfan leva idealen 24-7. Inga avsteg, never ever. Tyckte Nina Björk skrev bra om det, och drog den här parallellen till att köpa platteve. Är det vänster? Inte fan vet jag, men jag har också en 55 tums platteve i vardagsrummet. Because I can. Jag äter dyra ostar och dricker champagne mycket ofta. Jag sminkar mig, jag har korta små kjolar och dito shorts, jag faller i patriarkatets fällor hela tiden. Men jag jobbar på att inte göra det, på att orka stå emot. Och det är väl lite vad feminism är för mig. Att orka ta fighter mot. Alla orkar man inte, och man måste välja. Några väljer att orka stå emot sminket, andra att inte ta all VAB/föräldraledighet osv etc. Men ingen orkar ju allt.

Och det är jävligt sorgligt att man måste gömma sig bakom att ”smink är visst feministiskt” istället för att bara ”nä okej, det är inte så jävla feministiskt egentligen, men jag tycker det är kul, och jag vill hålla på med det. Jag är en bra feminist ändå, 90% av tiden, so sue me”. Nån guilty pleasure måste man få ha, en bra primer eller en fet platteve i vardagsrummet.

You may also like

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *